header banner
Default

Krydderier og kærlighed: Hvordan søstrene Roxy fejrer ramadanen med et festligt måltid


Table of Contents

  (Foto: © Betina Garcia, DR)

  Der dufter af mad og krydderier, når man træder ind i rækkehuset med de farvede vægge hos familien Roxy i Høje Taastrup.

  Det gør der hver aften året rundt, men i denne ramadan-måned er der mere gang i gryderne – og krydderierne – end normalt.

  Den muslimske højtid har nemlig en helt særlig betydning for familien, og i år er ingen undtagelse.

  Det fortæller de to søstre Maleeha og Rukhsar, der gør status på ramadanen, som går ind i den sidste – og dermed vigtigste – uge.

  - Under ramadanen opstår der et sammenhold og et fællesskab. Når vi spiser om aftenen, kommer vores fætre, kusiner, tanter og naboer med en masse mad, og vi tilbyder vores mad til dem. Vi spiser sammen, og maden dufter – det er så hyggeligt. Mad betyder familie, kærlighed, fællesskab og liv, siger de.

  Deres mor Rukhsana Bibi, bare kaldet Mama Roxy, kom til Danmark fra Pakistan som femårig for 50 år siden og arbejder i dag som lægesekretær på Rigshospitalet.

  Og hvis du tænker, at de to søstre og deres mor virker bekendt, har du måske set dem i 'Maddysten' på DR i 2019, hvor de stillede op som familie og imponerede dommerne med deres kogekunst.

  I anledning af ramadanen har de sagt ja til at åbne deres hjem og vise dr.dk, hvordan en typisk ramadan-middag kan se ud hos dem – og hvad den har af betydning.

  Se med i billedreportagen herunder, når vi tager hjem og laver mad med Maleeha og Rukhsar og deres familie under ramadanen – og få et par tips til din egen madlavning.

 • Søstrene Rukhsar og Maleeha på 27 og 25 år tager ned for at handle frisk frugt og grønt til deres ramadanmåltid, som skal spises, når solen går ned. I denne måned bliver der kun købt det, de har brug for, forklarer Rukhsar (til venstre): - Under ramadan er det lettere at mindske madspild og styre madtrangen, fordi fasten handler om selvkontrol. Normalt ville jeg købe alt muligt som smoothie, chokolade, nødder, bagværk og friskpresset juice, men i denne tid køber jeg kun dét, jeg absolut skal bruge. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  1 / 11

 • - Vores mor er meget hurtig til at lave mad. Hun er enlig mor med et travlt arbejde, men hver dag har vi fået et varmt måltid mad. Vi elsker at være omkring hende i køkkenet og lave mad sammen og hygge os, siger Maleeha og Rukhsar. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  2 / 11

 • Under madlavning har familien tid til at vende livet med hinanden. Mama Roxy fortæller, at hun altid har elsket at bo her i rækkehuset i Høje Taastrup. Det er tæt på familie, indkøb, shopping, offentlig transport og rummer alle deres minder. Men for nyligt fik familien at vide, at alle rækkehusene skal rives ned senere på året, og det er endnu uvist, hvor de så bliver rykket hen og hvornår. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  3 / 11

 • Regnbue-ris smager sødt og er fuld af flotte farver. Det er en ret, Mama Roxy har lært af sin mor, hun har bare gjort den meget mere enkel: Kog basmatiris i vand, når de er halvkogte, hælder du vandet fra. I en ny gryde tilsætter du 100 ml. olivenolie og 400 g. sukker og rører rundt. Tilsæt de halvkogte ris, tilsæt frugtfarver i hvert et hjørne af risene. Lad risene stå og trække 15 minutter, og retten er parat. Du kan også putte dadler, rosiner eller appelsinskræl i. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  4 / 11

 • Traditionel pakistansk mad er fyldt med krydderier, men Mama Roxy har valgt at "integrere" retterne med mindre olie – og vigtigst af alt, færre krydderier. For, som hun forklarer, har hun ikke tid til at bruge så lang tid i køkkenet, som hendes mor gjorde. Tilberedningen skal være let, tage maksimalt en time efter arbejde, men beholde alle smagene. Efter tv-programmet 'Maddysten' lavede familien en kogebog med nogle af deres traditionelle retter, som er gjort mere simple. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  5 / 11

 • Disse brune ris (tarka chawal) er altid et hit til festmåltider. Steg finthakkede løg i olivenolie, til de får en meget mørkebrun farve. Det er vigtigt, da det giver både farve og smag til risene. Smid 1,5 dl. vand i, garam masala-krydderi, spidskommen, tomater og – hvis du er modig – friskhakket grøn chili. Her er der også tilsat kikærter. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  6 / 11

 • Det er et imponerende cv, søstrene Roxy har: 25-årige Maleeha (til venstre) er fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen og har det sorte bælte i taekwondo. Hun er fredsambassadør for Europakommissionen og vandt unglederprisen for sit frivillige arbejde i Høje Taastrup Kommune. I sin fritid laver hun stadig frivilligt arbejde og underviser børn i moskeer. Til højre Rukhsar, 27, uddannet fra CBS i International business and politics, arbejder som fuldmægtig for Miljøministeriet. Hun har det sorte bælte i taekwondo og det brune bælte i karate. I sin fritid laver hun frivilligt nødhjælpsarbejde og arbejder med social ulighed. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  7 / 11

 • Nu er det tid til at "bryde fasten", som det hedder, når solen går ned, og det er spisetid. Selvom søstrene er sultne, tager de sig tid til at bede bordbøn. Her fortæller de, hvor taknemmelige de er for det, de har, og at tankerne går til dem, der ikke har mad, fryser, lever i krig og har det dårligt: - Ramadan er en måned, hvor man tænker ekstra meget på de fattige, giver til velgørenhed og i det hele taget arbejder på at blive en bedre version af sig selv, forklarer de. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  8 / 11

 • Aftenens menu består udover de to slags ris af Chana Chaat; en ret med yoghurt og kikærter. Der serveres også en frugtsalat med et tvist af honning, mælk, æg og vaniljesukker i flødeskummet, og spicy chutney med grønne chilier, koriander, mynte, tomat, hvidløg og salt. Næste gang, de spiser et måltid mad, er i løbet af natten. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  9 / 11

 • Mama Roxy har i alt fem børn, hvoraf den ældste er flyttet hjemmefra. For 20 år siden blev hun skilt fra faren og bor med sine fire store børn, der ikke har travlt med at flytte hjemmefra. Det er nemlig helt normalt i pakistansk kultur, at familien har stor betydning, og at børnene bliver boende hjemme, indtil de bliver gift. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  10 / 11

 • Solen er gået ned, og maden er spist. Mama Roxy er træt efter en lang dag, og hun hygger med sine børn i sofaen. Om lidt skal den ældste, Rukhsar, i moskeen til sen aftenbøn, inden det er sengetid: - Det er noget særligt at tage i moskeen under ramadan; du møder mennesker, du ikke har set i lang tid og fordyber dig i meditation og refleksion over livet for at blive en bedre version af dig selv. Det er noget af det bedste ved ramadam, fortæller Rukhsar og tilføjer: - Det her helt særlige fællesskab med mad, kærlighed og spiritualitet vil jeg savne, nu hvor ramadanen snart er forbi. (Foto: © Betina Garcia, DR)

  11 / 11

 • Sources


  Article information

  Author: Lisa Moore

  Last Updated: 1698311641

  Views: 989

  Rating: 3.7 / 5 (34 voted)

  Reviews: 90% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Lisa Moore

  Birthday: 1921-06-25

  Address: 33311 Tina Well, North Barbaraberg, WY 16297

  Phone: +4029344594481072

  Job: Biologist

  Hobby: Sculpting, Survival Skills, Camping, Surfing, Running, Traveling, Origami

  Introduction: My name is Lisa Moore, I am a sincere, Determined, ingenious, brilliant, persistent, audacious, fearless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.